Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie.

Zarząd Okręgowy Biała Podlaska

„Smaki dziczyzny – jeleń w różnych odsłonach”

To tytuł konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowanego przez Nadleśnictwo Biała Podlaska, Zarząd Okręgowy PZŁ w Białej Podlaskiej oraz Gminę Rokitno pod patronatem Ministerstwa Sprawiedliwości. Celem konkursu była promocja dziczyzny, sztuki kulinarnej i regionu, a także propagowanie wiedzy o polskiej kulturze łowieckiej.

Do konkursu przystąpiło dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości leżących na terenie Nadleśnictwa Biała Podlaska. Każde z Kół w drodze losowania otrzymało około 3 kg mięsa z jelenia, z którego musiało przyrządzić danie konkursowe. Finał konkursu miał miejsce w Gminnej Instytucji Kultury w Rokitnie 25 lutego 2023 roku. Zaproszonych gości przywitali kolejno Wójt Gminy Rokitno – Jacek Szewczuk, Nadleśniczy – Tomasz Bylina oraz Przewodniczący Zarządu Okręgowego – Sebastian Santus. Oprawę muzyczną konkursu zapewnił Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Polesia Czar” działający przy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie.

Komisja konkursowa, której przewodniczył Marcin Romanowski – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości, stanęła przed trudnym zadaniem. Na stołach zagościły dania, które kusiły swoim wyglądem i aromatem. Poczynając od przystawek i dań zimnych, takich jak carpaccio, tatar czy pasztety, a kończąc na daniach na gorąco, takich jak pierogi, gulasze, czy pieczenie. Po degustacji i długich obradach komisja ogłosiła werdykt, na który z niecierpliwością czekały nie tylko gospodynie. Rozstrzygnięcie konkursu było niezwykle sprawiedliwe, zwycięzcą konkursu zostały ex aequo wszystkie koła biorące udział w konkursie. W uzasadnieniu werdyktu komisja podkreśliła, że przygotowanie dania z jelenia stanowi nie lada wyzwanie, a wszystkie zespoły stanęły na wysokości zadania, przygotowując niezwykle smaczne potrawy, które zasłużyły na pierwsze miejsce.

Niespodzianką dla wszystkich uczestników był dzik pieczony w cieście chlebowym, przygotowany przez piekarnię Partner z Leśnej Podlaskiej oraz deska wędlin z dziczyzny od firmy Kanwil z Dębicy.

Na koniec uczestnicy wysłuchali występu zespołu sygnalistów myśliwskich oraz zespołów „Czeremcha” i „Olszyna”.

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱