13 września na stanicy myśliwskiej Wojskowego Koła Łowieckiego 127 „Łoś” zorganizowano warsztaty kulinarne, które poprowadzili Wojciech Charewicz wraz z Robertem Majszakiem, odkrywając przed uczestnikami tajniki kuchni myśliwskiej.
W warsztatach uczestniczyło ponad 60 osób, w tym część niezwiązana z łowiectwem, co świadczy o szerokim zainteresowaniu tematyką kuchni myśliwskiej. W pierwszej części Robert Majszak zaprezentował zebranym prawidłowy rozbiór tuszy dzika, omawiając przy tym sposób wykorzystania poszczególnych części w kuchni myśliwskiej. Pokazowi towarzyszyły barwne opowieści Wojciecha, również myśliwego, ale także wędkarza, podróżnika, kucharza i autora książek oraz artykułów o tematyce kulinarnej, publikowanych nie tylko w prasie łowieckiej i wędkarskiej.
Pokazy kulinarne rozpoczęły się wykonaniem przez Roberta białej, parzonej kiełbasy z dzika, z wykorzystaniem cennych wskazówek udzielonych przez Wojciecha. Kolejnym daniem były marynowane płatki z polędwicy jelenia, przygotowane przez Wojciecha, we współpracy z Emilią Kunaszyk, które znikały z półmisków, zanim te stanęły na stołach. Emilia pomogła również mistrzowi w przygotowaniu przepysznych kotletów mielonych z dzika. W trakcie przygotowywania potraw mistrz dzielił się z uczestnikami cennymi poradami, zdradzając tajniki kuchni myśliwskiej oraz odpowiadając na wszelkie pytania zebranych. Chętni mogli zakupić w promocyjnych cenach książki kucharskie z dedykacją autora. Większość uczestników opuściła warsztaty z książką kucharską „Dieta i miłość” oraz „W wędkarskiej kuchni Wojtka Charewicza”.
Imprezie towarzyszyła również degustacja wędlin z dziczyzny przygotowanych przez Roberta Majszaka, a pieczywo i słodkie wypieki do kawy zapewniła piekarnia Partner z Leśnej Podlaskiej. Uczestnicy opuszczali warsztaty z pełnymi żołądkami, wzbogaceni o bagaż wiedzy i doświadczeń kulinarnych.
Fotorelacja: